Perfecte Imperfectie

Ik voel heel diep in mijn hart dat het mijn missie is om anderen bij te staan in de lastige stappen in het leven. Niet alleen met mijn ervaringen maar ook als professioneel opgeleide coach. Ik bewonder de oerkracht van de mens, de allesomvattende kracht om hetgeen er voor onze voeten wordt gegooid weer boven te komen. Hoe mooi is dat? 

Hoe erg de situatie ook is, we komen weer boven en vaak sterker dan ooit. Maar voordat we bovenkomen kunnen we hulp en steun heel goed gebruiken.

Mijn missie zie ik terug in het prachtige Japanse Kintsugi: De perfecte imperfectie. Het hangt nauw samen met het Japanse schoonheidsideaal van wabi-sabi, dat er schoonheid huist in simpele dingen en in imperfectie. Men moet dan ook niet de schade verbergen maar deze juist laten zien en versterken. Het beschadigde aardewerk wordt dan ook gerepareerd met een speciale, extra sterke lijm welke gemengd is met goud poeder.

De gouden “aderen” die je kopje of bord hierdoor krijgt staan dan ook symbool voor de gedachte dat iets wel gebroken kan zijn, maar er niet minder mooi door is. Sterker nog, een gebroken iets kan júist mooi zijn omdat het gebroken is geweest. Een mooie gedachtegang die we niet alleen zouden moeten toepassen op servies maar op vele aspecten van ons leven.

De schade in het leven is vaak onzichtbaar en verborgen onder de oppervlakte, hier en daar is een krasje zichtbaar maar die werken we vaak snel weg. Met een oplossing die leidt tot meer verstoppingen in plaats van openheid van zaken. Op deze manier blijft het onder de oppervlakte sudderen en maakt het oppervlak heel onrustig. Je moet vaak zoveel moeite doen om zaken te verbergen, dat kost enorm veel energie. Ten kost van jezelf.

Ik denk juist dat perfectie ons in de weg staat om ons mooie zelf te kunnen worden. Juist het feit dat je dingen doet die jou blij maken draagt bij aan jouw levensgeluk en draagt daarmee ook bij aan het levensgeluk van allen die jouw mogen omringen.

Plaats een reactie